maandag 11 juni 2012

Waar blijft de zon?


Dat vraag ik me nu al enkele weken af! Het is namelijk al Juni en het lijkt wel herfst. Het klimaat gaat zijn eigen gang en het lijkt wel alsof we de lente overslaan en van de winter naar de zomer gaan. Iedereen zit te wachten op het lekkere weer, maar waar blijft het zonnetje?


Er zijn verschillende biomen over de wereld. Biomen zijn grote gebieden op aarde, waarbinnen het klimaat bepalend is voor de organismen en planten die er kunnen leven. In Nederland hebben wij een gematigd loofbos. Dit betekent dat de temperatuur iets hoger ligt dan het gemiddelde op de wereld en de hoeveelheid neerslag meer dan 75 cm per jaar is. De neerslag valt vaak in bepaalde periodes van het jaar (herfst en winter).

In Nederland zie je het gematigde klimaat
Toch is het nu juni 2012 en wordt het 21 juni al zomer, maar nog steeds regent het. Zijn we de lente overgeslagen? En hoe komt het dat het nog geen lekker weer is? Daar was ik nieuwsgierig naar, dus ik ging het uitzoeken.

Er zijn onderzoekers die constateren dat deze weerpatronen een gevolg zijn op een klimaatverandering. Ze zeggen dat de gemiddelde temperaturen wereldwijd zijn toegenomen de laatste tientallen jaren. Dit heeft in de Noordpool voor ergere gevolgen gezorgd: hoeveelheid zee-ijs is met 40% afgenomen. Deze afname zou als gevolg hebben dat de wind uit het westen in hogere luchtbanen ook afneemt. De afname van deze westerwinden heeft tot gevolg dat hetzelfde soort weer voor langere tijd wordt aangehouden omdat alles niet goed doorschuift. De verschillende hoge en lage drukgebieden blijven dus voor langere tijd in het zelfde gebied hangen.
Verschillende drukgebieden
Deze conclusie lijkt erg logisch als we de waarnemingen bekijken, maar om echt vast te stellen dat dit de oorzaak is moeten ze meer onderzoeken uitvoeren. Het lijkt wel alsof er voor een langere periode het zelfde ‘soort’ weer boven ons hangt.

Een gevolg van al deze regen kan zijn dat vele boeren, die gewassen verbouwen, last krijgen van uitspoeling. Dit houdt in dat de humuslaag met het regenwater de bodem in zakt. De gewassen hebben deze humuslaag nodig, want humus levert voedingszouten voor de planten en zorgt voor een betere structuur in de bodem. Als er sprake is van uitspoeling, dan zit de humus te diep in de bodem voor de wortels van de gewassen. Het gevolg hiervan is een slechtere oogst.

 Ik denk dat de conclusie van de wetenschappers best kan kloppen. Wat ik me nog wel af vraag is wanneer dit koude weer dan wel voorbij gaat waaien, aangezien het zo langzaam gaat. Wat mij betreft is het al lang tijd voor het lente/zomer weertje!

Marijke Voermans
Ecologie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten