donderdag 24 mei 2012

Oppassen in Zweden


Oppassen in Zweden

Afgelopen zomervakantie werkte ik drie weken als au pair in Zweden bij een Nederlands gezin met vier kinderen. Zij woonden toen al een jaar of vier in Zweden, waar ze een Elanden park runnen. Ook hadden zij alpaca’s in de wei voor hun huis staan. Wanneer het park dicht was ging ik vaak mee met Harold en/of Jannes om de alpaca’s en elanden te voeren. Vaak waren er dan ook mensen voor een privé rondleiding bij. In deze drie weken heb ik erg veel geleerd van Harold over elanden en alpaca’s.
De elanden hadden een zeer groot gebied waar ze konden leven, afgezet met een 3 meter hoog hek, aangezien de elanden zelf al meer dan twee meter lang zijn. Het grootste deel van hun verblijf bestaat uit naaldbos. In de zomer krijgen de elanden takken van loofbomen, brokken en fruit te eten, legt Harold uit. ’s Winters eten de Elanden vooral schors van loofbomen, kruidplanten en scheuten. Ook in het wild komen elanden vooral voor in naaldbossen. Later leerde ik dat naaldbossen niet zo’n diversiteit aan soorten hebben dan loofbossen en ze hebben ook niet dezelfde lagen, deze zijn namelijk de strooisellaag, moslaag, kruidlaag en de boomlaag. Tussen de planten in dit bos vind veel competitie plaats om de hoeveelheid zonlicht, maar voor de elanden is het ideaal: schaduw en koelte in de zomer, warmte en beschutting in de winter.
Zo tussen december en maart stoot een mannetjes eland zijn gewei af– vrouwtjes elanden hebben er geen –waarvan hij al in oktober en november de basthuid had afgeschuurd, verteld Harold. Dit gewei is dood en valt op de grond, waar het wordt aangevreten door insecten. Dit laatste is leek mij een vorm van coöperatie, namelijk commensalisme, bedacht ik tijdens de lessen biologie. De eland heeft hier eigenlijk een klein nadeel en een klein voordeel van die elkaar opheffen. Voor hem heeft het als voordeel dat hij een flink gewicht op zijn hoofd kwijt is, maar als nadeel geeft het dat hij nu zijn status kwijt is. Zijn gewei was namelijk erg indrukwekkend. Voor de insecten is het natuurlijk geweldig om voedsel te krijgen, zijn hebben er flink voordeel van.
Deze drie weken in zweden waren geweldig en erg leerzaam. Ik zal ze niet snel vergeten!








































- Merlijn Dirven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten