vrijdag 25 mei 2012


Van ei tot kuiken



Op de Fazantenweg 61 is het van half zes ’s ochtends tot het donker wordt, een drukte van jewelste. Op dit adres bevindt zich namelijk een kippen- en eendenparadijsje. In deze tijd van het jaar staan de bomen volop in bloei en lopen de eenden en kippen gezellig in de zon. Het is heerlijk groen en het water ziet het er schoon uit, maar dat is niet alles. Er zijn twee eendenkoppels die graag kleine eendjes zouden willen.
 





De desbetreffende paren zijn: de Buffelkopeenden



en de Brilduikers.


 

 Al snel lopen de vrouwtjes rond met een dik kontje, wat betekend dat ze op het punt staan om eieren te leggen. Dit doen ze voor alle veiligheid in de speciaal gemaakte hokjes zodat hun natuurlijke vijanden, zoals een kraai of onze hond,  'Lady', hun kostbare eitjes niet komen opeten.

Alles gaat goed en al snel zijn er tien eitjes van de Brilduikers en zes eitjes van de Buffelkopeenden gelegd.

Ons hele gezin is laaiend enthousiast om zoveel eitjes, want het is altijd zo gezellig als er van die kleine donsballetjes rondzwemmen in de vijver. Helaas gaat het niet zoals wij verwacht hadden. Beide vrouwtjes besluiten dat ze geen zin hebben om die volle dertig dagen te gaan zitten broeden op hun eitjes en nadat de laatste eitjes gelegd zijn, zwemmen ze weer gezellig met hun man in de vijver. Mijn vader laat dit niet op zich zitten en koopt diezelfde dag nog een luxe broedmachine zodat de kleine kuikentjes to be, nog een kans hebben om grote sterke eenden te worden.

De volgende dag wordt de broedmachine geleverd en de eitjes worden er meteen ingelegd. Het is wel even wennen voor ze. In plaats van onder hun zachte mama te liggen, zijn ze nu weggelegd op een lopende band, maar het is in ieder geval lekker warm. Deze tussenkomst van de mens en verandering van hun leefmilieu is in dit geval positief. Op deze manier kunnen de embryo’s zich goed ontwikkelen.

Nu is het wachten geblazen, maar na dertig dagen verschijnt dan ook het eerste barstje in een Buffelkopeitje. Het duurt een hele dag maar het eerste kuikentje is geboren! De rest van de kuikentjes komen een voor een uit hun eitjes en uiteindelijk hebben we vier jonge Brilduikers en drie Buffelkopeendjes. De kleintjes verhuizen vanuit de broedmachine naar een warmtehok om sterk te worden. Ze krijgen iedere dag speciaal krachtvoer met eiwitrijke stoffen en de juiste mineralen, zo is de kans dat ze overleven het grootst en door het stevige hok dat in de kantine in de kas staat, zijn ze goed beschermt tegen kraaien en een jaloers hondje dat er niet tegen kan dat haar baasjes ineens ook knuffelen met andere dieren dan zij. Helaas mag het voor sommige diertjes niet baten. Inmiddels zijn er helaas twee Buffelkopeendjes en één Brilduikertje overleden. De vier overgebleven eendjes maken het goed en zijn hard op weg om samen met hun biologische ouders in de eendenvijver te zwemmen.

Hieronder staat nog een filmpje van het hele proces. Van de eitjes tot de eerste zwemles van de kuikentjes.





- Myrthe    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten