zondag 13 mei 2012

Na regen komt zonneschijn!

Dag 1
Ik ben met de kids op een regenachtige zaterdag morgen op pad gegaan naar het bos tussen Rijen en Dongen in. Al luidkeels schreeuwend op de fiets zingen we het liedje 'we zijn er bijna'. Het goede humeur hadden we dus al te pakken op deze vroege morgen.


Nou hier waren we dan, aan het begin van het bos. Onze fietsen hadden we maar ergens in de berm neergezet en dus gingen we te voet verder.
Wat ons opviel toen we het bos in fietsten was dat het muisstil was, niet eens een vogel hoorden we zingen. We konden ze niet alleen niet horen maar ze waren er ook gewoon niet.
Wat ons ook opviel was, dat er enorme stapels boomstammen naast de weg lagen, dus gekapt wordt er in dit kleine bosje dus ook.
Nu begonnen we aan onze zoektocht naar beestjes en dieren die zich liever in een nat bioom thuisvoelen dan in een droge.


Een bioom is een verzameling soorten flora en fauna die in een bepaald habitat leeft. Eigenlijk zijn het grote ecosystemen. De verspreiding van de flora en fauna wordt bepaald door de heersende klimaatscondities in dat bepaalde gebied. Een andere naam hiervoor is vegetatiegordel.
we kennen 6 verschillende primaire biomen:


  1. tropische bossen
  2. loofbossen
  3. naaldbossen
  4. grasland
  5. woestijn
  6. toendra's


wij zijn aan de omgeving te zien dus in een loofbos. Maar zijn er dan ook verschillen tijdens een natte dag en een droge dag in een loofbos? dat hebben wij dus proberen te onderzoeken.


Het eerste beestje wat we vonden was een pissebed, nouja niet één maar meerdere, overal waar we kwamen en keken waren ze wel te vinden.
Omdat pissebedden oorspronkelijk zeedieren waren, dit is te zien aan hun aangepaste "poten" op het achterlijf waar ze dus mee zuurstof binnen krijgen, hun oorspronkelijke kieuwen, dat deze diertjes dus vooral bij nat weer naar buiten komen.
Verder hebben we nog wat vliegjes gezien maar de meesten waren dood, wat dus aangeeft dat vliegen het dus niet prettig vinden om buiten hun bescherming te komen met nat weer.
Eenden daar in tegen maakt het niet uit wat voor weer het is, die waren er zowel op de natte dag als op de 
droge dag






Ook kwamen we een dier tegen wat we niet kenden, ik heb het geprobeerd om het te identificeren met internet maar ik werd er maar geen wijs uit. hier is de foto.
het heeft heel lange voelsprieten en heeft een zwart harig lichaam. zijn vleugels zijn gelig wit en zwart aan de onderkant.


Dag 2

Vandaag ben ik met mijn jongste broertje het bos ingegaan.
het vervolg van het onderzoek: wat komen we tegen om een warme droge dag?

Nou het eerste wat we merkten was dat er heel veel vliegjes en muggen waren, die hadden we niet gezien toen het nat en vochtig was. Hoe dichter we bij de vijvers kwamen hoorden we het geweldige kwaak concert van de kikkers.




Ook zagen we dat de bladeren van de bomen allemaal aangevreten waren van ( waarschijnlijk) rupsen. Niet eens een blad hebben we gezien dat niet was aangevreten. hieruit volgt ook dat we heel veel vlinders gezien hebben. wat ook een heel groot verschil was dat we nu wel vogels hoorden en ook zagen, vaak genoeg kwam er weer een merel ons pad kruisen met een dikke worm in zijn bek.
Zelfs een paar bijen zijn we tegen gekomen. Zo zie je maar weer dat het verschilt wat voor soorten je tegen komt bij regenachtig weer of bij zonnig weer. Zelf hebben wij meer genoten van het zonnige weer omdat we toen veel meer variatie qua dieren hebben gezien, en aan het onderzoek te zien genieten de dieren ook liever van een zonnige dag. Dus zoveel verschillen we toch niet van andere dieren.


- Kevin Schmalenbach en de kids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten