vrijdag 15 juni 2012

Milieubewust bestrijden


Vind jij dat ook zo vervelend? Al die insecten in en rond je huis!? En wat doe je er allemaal tegen? En werkt dat eigenlijk wel? Weet je wel wat dat voor gevolgen heeft voor het milieu!? En voor de dieren!?

Ik vroeg me eigenlijk wel eens af hoe slecht bestrijdingsmiddelen eigenlijk zijn voor het milieu, want veel mensen denken niet na voordat ze chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken tegen insecten (insecticiden) en tegen onkruid (herbiciden). Vaak worden door mensen niet specifieke insecticiden gebruikt, wat betekent dat deze bestrijdingsmiddelen werken tegen veel verschillende soorten insecten. Dit is eigenlijk ook wel het handigst, omdat je zo dus veel insecten tegelijk kunt bestrijden.

Er zijn veel verschillende soorten insecticiden. De meesten daarvan zijn erg slecht voor het milieu, omdat ze langzaam afgebroken worden en dus lang in het milieu aanwezig blijven. Daarnaast zijn veel insecticiden ook nog een giftig voor andere dieren en mensen. Er zijn verschillende groepen insecticiden, waarvan ik er twee wat nader ga onderzoeken, de twee beste.
1.       Organische fosforverbindingen
Deze soort is gemakkelijk afbreekbaar, dus is niet zo schadelijk voor het milieu. Deze insecticiden zorgen ervoor dat de impulsoverdracht tussen zenuwen en spieren wordt geblokkeerd, waardoor de insecten verlammen. Een nadeel van deze soort is dat het ook werkt bij andere dieren en zelfs bij mensen, dus bij het gebruik hiervan moet je oppassen.
2.       Pyrethrumachtige stoffen
Deze soort is een natuurlijk bestrijdingsmiddel en wordt gemaakt van stoffen uit de bloemhoofdjes van pyrethrumplant. Deze stoffen doden vooral koudbloedige dieren, door middel van het aantasten van het zenuwstelsel, zijn nauwelijks giftig voor warmbloedige dieren en wordt heel snel afgebroken, dus ze zijn niet erg schadelijk voor het milieu.
 Veel bestrijdingsmiddelen lijken op het eerste gezicht erg ongevaarlijk, maar op de langere termijn kunnen ze kankerverwekkend zijn of ze kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus, PAS OP!


Thuis gebruiken wij wel eens Luxan mierenspray. Dit is een bestrijdingsmiddel voor mieren en heeft een lange nawerking van ongeveer 4 tot 6 weken. De werkzame stoffen zijn permethrin (0,25%) en tetramethrin (0,05%) en de toxicologische groep is de synthetische pyretroïden. Doordat dit een mierenspray is, is dit een specifiek bestrijdingsmiddel. Permethrin en tetramethrin tasten de zenuwstelsels van de mieren aan, waardoor de mieren sterven. Voor mensen kan het schadelijk zijn voor het zenuwstelsel en het kan een allergische reactie veroorzaken. Dit bestrijdingsmiddel valt onder de pyrethrumachtige stoffen, dus is niet zo schadelijk voor de mens en het milieu.

Op de spuitbus staat erg veel informatie die belangrijk is voor het gebruik van dit product. Aan de voorkant staan vooral verkoop stimulerende afbeeldingen en opmerkingen. Op de achterkant staat informatie over het product, een gebruiksaanwijzing, waarschuwingen, wettelijk gebruiksvoorschrift, veiligheidsaanbevelingen en specifieke vermeldingen.
Ik vind het goed van deze bedrijven dat ze al deze informatie duidelijk op de spuitbus zetten, maar dat is ook verplicht. De informatie is redelijk duidelijk, waardoor mensen weten waar ze aan toe zijn. Wel vind ik het een beetje jammer dat er niet duidelijk op staat wat het met de mieren doet, want er zijn ook mensen die de mieren alleen weg willen jagen. Verder vind ik dit product een goede keuze als insecticide, aangezien het een natuurlijk product is en niet heel schadelijk voor het milieu.

DENK NA VOORDAT JE INSECTICIDEN GEBRUIKT!

Bronnen:
- Merlijn Dirven, Tvw5B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten