vrijdag 15 juni 2012

Ecologisch voetafdruk



Wat houdt ecologisch voetafdruk nou in?


Opzoeken geeft: dit is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in een jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken.


De eenheid van dit getal is 'hectare per persoon'. Momenteel is er per wereldinwoner 1,8 hectare grond beschikbaar, maar er zijn veel (vooral westerse) landen die dit overschrijden. Europa bijvoorbeeld gebruikt gemiddeld 4,7 ha p.p. en Noord-Amerika zelfs 7,9 ha p.p.


Dit kunnen we niet veroorloven, want we hebben maar 1 aarde beschikbaar. Nu wordt ons overmatig gebruik gecompenseerd door de ontwikkelingslanden. Zij hebben namelijk een kleiner ecologisch voetafdruk.


Wat beïnvloedt onze ecologische voetafdruk?


- Landbouw (productie van plantaardige producten)
-Weidegrond (voor dierlijke producten zoals vlees, melk, wol, leer, etc.)
-Bossen (denk maar aan al het papier die we nodig hebben)
-Gebruik van fossiele brandstoffen (de impact van de vrijkomende gassen op aarde)


Alle landen hebben deze bovengenoemde punten. Alleen wij als westerse landen gebruiken het te extreem zodat we eigenlijk het recht van andere wereldburgers inpikken.
Tegenwoordig is bijna alles een massaproductie. Ook de landbouw. We willen zo veel mogelijk plantaardige producten uit de grond halen als het kan. Hierdoor onttrekken we de mineralen (belangrijke voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling van planten) van de grond. Hierdoor is er sprake van uitputting. Dat wil zeggen dat de bodem verminderd vruchtbaar wordt en hierdoor geen winstgevend landbouw op plaats kan vinden.
Dit kunnen we oplossen door (kunst)mest te gebruiken. Dit gebeurt ook, maar er is nog een probleem. Ook de productie van dierlijke producten is een massaproductie. Hierdoor hebben we een zeer groot aantal dieren. Deze dieren leveren ons mest, maar meer dan dat we nodig hebben. We hebben dan mestoverschot. Alle mest dat men niet kwijt kan, wordt over het landbouwgrond verspreid. Er is hier dan sprake van overbemesting. Dit heeft slechte gevolgen voor het milieu.
Het gebruik van fossiele brandstoffen zorgt ervoor dat er gassen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als er te veel van vrijkomt. Denk aan bijvoorbeeld NOx en COx . De uitstoot van zulke gassen wordt emissie genoemd.
De westerse landen gebruiken relatief gezien zeer veel fossiele brandstoffen wat de ecologische voetafdruk aanzienlijk laat stijgen. De aarde moet alle vrijgekomen stoffen opvangen en iets ermee doen. Als we te veel verbranden, storen we de evenwicht.


Hoe zit het met mij?


Ik vind van mijzelf dat ik redelijk bewust ben van mijn consumptie. Ik probeer alles zo veel mogelijk te beperken waardoor mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft. Ik kan het niet meten. Ik weet ook niet of ik onder de 1,8 hectare grondgebied kan blijven, want als je in een westers land leeft is de consumptie nou eenmaal enorm.
Ik heb sinds vandaag (15-06-12) mijn rijbewijs al 1 jaar. Ik heb geen auto nodig, omdat ik geen grote afstand afleg. Hierdoor verbrand ik amper fossiele brandstoffen daarvoor. Als ik ergens heen moet, neem ik de fiets. Dat vind ik redelijk bewust.
Ik laat nooit elektronische apparaten onnodig aanstaan. Onze meeste lampen thuis zijn spaarlampen. Dit allemaal heeft als gevolg dat er minder energie wordt geconsumeerd en eventueel ook fossiele brandstoffen voor het productie van energie.
Ik verspil voor de rest zo weinig mogelijk voedsel en water. Dit is niet alleen maar vanwege reductie in kosten, maar vanwege mijn cultuur en geloofsovertuiging.


Als ik al deze punten zo bekijk denk ik dat ik zelf redelijk milieu vriendelijk bezig ben of ten minste: beter dan een gemiddelde Europeaan, want het kan altijd beter.


Ömer Anaz
vw5a

Geen opmerkingen:

Een reactie posten