vrijdag 8 juni 2012

The English way of Farming

Een kijkje in het Engelse boerenleven

Wat hebben wij het als Nederlanders toch weer gemakkelijk… Met onze gladgestreken weilanden en overvloed aan water hebben wij geen probleem met onze landbouw. Dit is echter tegengesteld van wat de Engelsen meemaken. Met hun reusachtige heuvels en gigantische heggen langs de wegen en op het land, deze heggen strekken zich mijlen ver uit. Op dit enorme land zie je de boeren ploegen en heerlijk genieten, dus laten we een kijkje in het Engelse boerenleven…
Tussen de enorme heuvels en struiken
Vorige zomer ben ik op vakantie geweest in ‘het land over de plas’, Engeland. Om precies te zijn naar Jurassic Coast. Dit is een klifachtig gebied in het zuidelijke einde van Groot-Brittannië. Zoals de naam al weggeeft, zijn deze enorme muren, de kliffen, al miljoenen jaren oud. Deze rotsen scheiden de open zee van het vaste land. Hier verblijf ik 3 weken in de heerlijke zon op zoek naar fossielen aan de kust en ik kreeg zelfs een kijk in het leven van een Engelse boer, Mr. Fredricks.

Op zoek naar fossielen!
Wij verbleven op een gigantisch stuk grond aan de rand van een groot woud, vlakbij de grote stad Exeter. Deze grond was allemaal verdeeld in akkers die werden gebruikt voor het oogsten van onder andere aardappelen en maïs. Ons huis stond in the middle of nowhere en pas na 1 mijl kwam je de veehouderij tegen van boer Fredricks. Hij vertelde me dat hij elke ochtend om half 6 opstond om aan het werk te gaan, zonder ontbijt! Dit kwam namelijk pas als ‘de vrouw des huizes’ wakker was. Dus uit bed en meteen aan het werk…  Het was een veehouderij maar de boer had ook nog wat akkers waar ik al over heb verteld. Hij had zo’n 100 koeien in de stal staan en af en toe in de wei, er zaten zelfs Nederlandse koeien bij! Ja, er zijn Nederlandse koeien te koop in Engeland. Om precies te zijn, de koeien zijn, net zoals in Nederland, te koop op een ‘cattle-market’. Dit is een veemarkt waar allerlei vee te koop staat, van koeien tot varkens, van kippen tot zelfs geiten! Mr. Fredricks had daar twee jaar geleden een paar Hollandse koeien gekocht, dus toen wij aankwamen en hem ontmoette begon hij al meteen te pronken over zijn mooie Nederlandse koeien. Hoewel in Engeland erg veel bio-industrie te vinden is, was deze veehouderij geen intensieve. De koeien hadden ruimte genoeg om te grazen en waren goed onderhouden met krachtvoer. Ze konden gewoon hun eigen ding doen.

Maar met zoveel koeien ontstaat er echter wel een probleem: mestoverschot. Zoveel koeien produceren natuurlijk erg veel mest, dat ruik je ook meteen als je een kijkje binnen de stal neemt. De mest bevat namelijk erg veel ammoniak, deze stof zorgt voor de scherpe geur. Mestoverschot is een groot probleem voor Engelse boeren die zoveel mest produceren. Ten eerste omdat het erg stinkt en dus niet fijn is om in te werken, je raakt er niet aan gewend. Ten tweede is het erg slecht voor de grond als er teveel mest in zit. Hierop hebben de Engelsen echter iets heel slims op bedacht, de zogenoemde ‘dump’. Hier ‘dumpen’  de boeren hun overtollig mest dat ze niet kunnen gebruiken op een grote opbergplaats, er zijn meerdere te vinden verspreid over heel Engeland. Dit mest kan worden gebruikt voor andere boeren te een mesttekort hebben of zelfs helemaal geen mest zelf produceren. Zo komt niemand iets te kort, wat zijn de Britten toch weer sociaal..!
Maar dan is er nog een ander probleem voor de onze westerburen, de reusachtige heuvels, oftewel hun akkers. Deze zijn op de meeste plekken erg steil en het is dan ook een groot probleem met die grote machines daar goed te oogsten. Echter hebben ze hier ook weer dingen op bedacht. Ten eerste hebben zij sterkere voertuigen tot hun beschikking om de steile heuvels op en af te komen. Ten tweede hebben de boeren, waaronder Mr. Fredricks, hun ploegen en oogstgereedschappen zo aangepast dat ze zonder probleem bij de meest onbereikbare plekken kunnen komen.  Al is het best eng om te zien als ze zo dicht bij een klif aan het oogsten zijn.
Al om al zijn de Britse boeren erg slim geweest met de manier waarop zij hun werk beter kunnen doen, een perfecte samenwerking van mens en milieu. Als je ze zo ziet werken tussen de prachtige heuvels en het geweldige uitzicht over de heuvels, kun je zien dat ze toch een heerlijk leventje hebben! Ik heb het erg naar mijn zin gehad en heb erg genoten van zonsondergang zittend op een klif en de prachtige natuur en heuvels van de Engelse kust.

Met een geweldig uitzicht het dal tegemoet!

-          Aidan Bruinsma

P.S. Als je naar Engeland gaat, neem dan hoofdbescherming mee..!

Ja het doet erg zeer, vooral na een paar keer...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten