woensdag 6 juni 2012

De chemokar: een muzikale inzamelaar


Ja hoor, daar is ie weer, de chemokar. Hij staat weer bij ons in de straat. Aan het ‘leuke’ deuntje hoor je altijd precies wanneer hij er is. De chemokar vraagt met zijn swingende jingle of iedereen zijn klein chemisch afval wil afgeven.

De meeste mensen hebben wel een milieubox in huis. Hier bewaart iedereen zijn klein chemisch afval in totdat de chemokar het komt ophalen. Het chemisch afval mag namelijk niet bij het gewone afval, omdat het giftig is en het milieu erg kan vervuilen. Zware metalen zoals cadmium, lood en kwik behoren tot het klein chemisch afval. De spaarlampen en de batterijen horen hier ook onder. Als deze producten bij het normale afval terecht zouden komen, zouden deze giftige stoffen misschien in de grond of erger nog, in het grondwater terecht kunnen komen.
Maar wat gebeurt er nou met het chemische afval nadat het is opgehaald door de gemeente? De metalen uit batterijen en accu’s wordt bijvoorbeeld hergebruikt. Het zink wordt uit de batterijen gehaald en er worden bijvoorbeeld dakgoten van gemaakt. Andere metalen kunnen weer worden hergebruikt in nieuwe batterijen. De gloei- en spaarlampen worden ook weer gerecycled tot nieuwe lampen. Heel veel van het chemische afval kan worden gerecycled. Het deel dat echt niet opnieuw kan worden hergebruikt wordt naar speciale ovens gebracht waar de temperatuur zo heet is dat het merendeel van de schadelijke stoffen kapot gaat. De gassen die vrijkomen worden ook meteen gezuiverd. Als het afval zó giftig is dat het niet kan worden verbrand, dan wordt het opgeslagen.

Zo wordt al het chemische afval verwerkt. Het merendeel wordt gerecycled wat het beste is voor het milieu. Ik ben er heel blij om dat het allemaal zo goed geregeld is in Nederland. Stel je voor dat er allemaal giftige stoffen in je drinkwater zitten, dat wil je toch niet?!

- Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten