vrijdag 8 juni 2012


Chemische brand


Mijn vader werkt op het industrieterrein bij Moerdijk. Hetzelfde industrieterrein  waar, nog niet zolang geleden, de brand bij Chemie pack was. Bij een brand zoals deze wordt er altijd meteen gedacht, is er niemand gewond geraak? Zijn er geen, voor mensen, schadelijke stoffen in de lucht terecht gekomen? Maar waar vaak niet aan wordt gedacht, is dat dit natuurlijk ook een negatieve invloed heeft op het milieu.
De stoffen die bij zulke branden vrij komen zijn vaak koolmonoxide, zwaveldioxide,  koolwaterstoffen, zoutzuur, chloor, dioxinen en stikstofoxiden. Aangezien Chemie pack een bedrijf is wat met chemicaliën werkt, zijn er ook verschillende chemische stoffen vrijgekomen. Hierdoor werd er aangeraden geen groente meer uit eigen tuin te eten, deze zouden waarschijnlijk zijn besmet met de schadelijke chemicaliën.
Door deze brand zijn er niet alleen schadelijk stoffen in de lucht gekomen, maar ook in de grond en de omliggende sloten en waterpartijen. De schadelijke stoffen zijn via het bluswater in de grond en omliggende wateren terecht gekomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn organische chloorverbindingen, xyleen, naftaleen, tolueen.
De uitstoot van gassen, zoals bij deze brand gebeurde, wordt emissie genoemd. Doordat er o.a. ook zwaveldioxide en stikstofoxiden vrij zijn gekomen is er een verhoogde kans op zure regen gekomen. Wanneer deze stoffen reageren met waterdamp en zuurstof uit de lucht, ontstaat er uit zwaveloxide zwavelzuur en uit de stikstofoxiden salpeterzuur. Wanneer het dan gaat regen komen deze zure stoffen naar beneden, dit wordt ook wel natte zuurdepositie genoemd.
chemie pack na de brand
tijdens het blussen


de rookpluim


Madelon Schellekens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten