vrijdag 25 mei 2012

Rood met zwarte stippen: is het al weer zomer?


 

Laats zag ik weer eens een lieveheersbeestje: “Deze is zeven jaar, want hij heeft zeven stippen”, hoorde ik iemand achter me zeggen. Het lieveheersbeestje doet me altijd wel een beetje aan de zomer denken. Die opvallende kleuren en altijd die stippen tellen, al als klein meisje. Het is gewoon een beestje die je in de zomer een keer gezien moet hebben, het hoort er gewoon bij. Maar behalve de kleuren en het feit dat hij luizen eet: wat weten we dan nog meer van het lieveheersbeestje?




 
 Het lieveheersbeestje is een insect die onder de kevers valt. Zoals elk dier heeft ook het lieveheersbeestje abiotische en biotische factoren. Abiotische factoren zijn invloeden die afkomstig zijn van de levenloze natuur. Biotische factoren zijn invloeden die afkomstig zijn van de levende natuur. Abiotische factoren zijn onder andere: licht, wind, neerslag, temperatuur, lucht en grondstoffen. Deze allemaal bij elkaar wordt een biotoop genoemd. Biotische factoren zijn onder andere: schimmels, bladluizen, schildluizen, andere lieveheersbeestjes en planten.


Een aantal jaar geleden zijn er in Dongen lieveheersbeestjes uitgezet omdat er toen heel veel bladluis heerste. Om dit tegen te gaan werden dus de lieveheersbeestjes uitgezet. Je merkte ook dat er toen veel minder bladluis aanwezig was. De populatiedichtheid in Dongen zal dus gemiddeld iets hoger liggen. De populatiedichtheid is het gemiddelde aantal individuen per oppervlakte-eenheid. Maar ze voeden zich voornamelijk met schimmels, dit is dus hun grootste voedselbron! Omdat de Lieveheersbeestjes op planten leven en daar ook hun eieren wegleggen zijn planten ook onmisbaar. Een larve van een lieveheersbeestje verpopt zich op een bewegende en schokkende manier, ook dit gebeurt aan bladeren van planten.


Het aantal stippen van het lieveheersbeestje heeft niks te maken met de leeftijd van het beestje. Een lieveheersbeestje wordt namelijk maar ongeveer één jaar oud. Toch zeggen de stippen wel iets over het beestje, als het beestje namelijk zeven stippen heeft dan eet deze gemiddeld meer als een ander lieveheersbeestje. De lieveheersbeestjes met zeven stippen komen het meeste voor. Zoek maar eens lieveheersbeestjes, ze zullen bijna allemaal zeven stippen hebben.
Het verspreidingsgebied van het lieveheersbeestje is: West-Europa, Azië en Noord-Afrika. Het verspreidingsgebied, ook wel bekent als areaal, is het gebied waarin de dieren leven en zich verspreiden.


Wat mij opviel was dat ik ze alleen in de zomer zag. Ik heb dit dus nagezocht en het lieveheersbeestje slaapt heel de winter. Zo doet hij je natuurlijk wel snel aan de zomer denken, want je ziet hem niet als het koud is. Ze hebben dus niet zo’n groot tolerantiegebied. Een tolerantiegebied is het gebied van temperatuur waartussen dieren kunnen blijven leven.



Een lieveheersbeestje zal waarschijnlijk dus meerdere mensen aan de zomer doen denken. Het rode lijfje met de zwarte stippen, wie heeft de stippen niet ook eens geteld. Op de groene bladeren zie je het beestje extra goed en valt hij zeker op. Als hij luizenmoordenaar beu is kan hij altijd nog een superster worden: hij staat nu al in de spotlights door zijn kleuren.








bronlijst:



Boek: Meesterwerken der natuur – WNF





Auteur: Denise van den Nieuwenhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten