dinsdag 29 mei 2012

Ondanks zijn stekels toch kwetsbaar

Het egeltje ligt opgerold en zit onder het zand
Ongeveer een jaar geleden vonden we een klein egeltje in de tuin. We wisten dat er een moederegel met drie kleintjes waren, maar op een gegeven moment zagen we dat de hond met een klein opgerold egeltje aan het spelen was. We hebben de hond zo snel mogelijk weggehaald en toen we gingen kijken bij het egeltje zag het er verzwakt uit. De moederegel en de andere twee egeltjes zagen we niet. Vervolgens hebben we een paar kattenbrokjes neergelegd. Later toen hij weer een beetje bij kwam, wat te zien is op het filmpje, kun je zien dat er al een vlieg op hem zat. Waarschijnlijk heeft de vlieg eitjes gelegd in een wond van de egel. We hebben het egeltje mee naar binnen genomen, daar hebben we het verzorgd. Maar we merkten op dat er maden op hem zaten, ze kwamen tussen de stekels uit. Toen hebben we met ontsmettingsmiddel geprobeerd de wond schoon te maken en de maden hebben we weggehaald. Maar al snel zagen we dat er ook maden uit zijn oogjes kwamen en uit zijn bekje. We hebben geprobeerd alles schoon te maken, en het leek ook of alle maden weg waren. Helaas is het egeltje op het einde van de avond toch dood gegaan.

We hebben een paar kattenbrokjes bij hem neergelegd
Het egeltje kwam weer een beetje bij
                                             Op het filmpje is te zien dat er al een vlieg op de egel zit,
                                        dit viel ons later pas op, maar toen heeft de vlieg waarschijnlijk zijn eitjes al gelegd

De egel is een insecteneter, hij zoekt zijn eten voornamelijk in de ondergroei. Met zijn snuit spoort hij zijn prooien op, zijn gehoor is zo scherp dat hij diertjes onder de grond hoort kruipen. Eigenlijk eet de egel alles wat hij tegenkomt en hij eet zoveel mogelijk. Hij eet vooral regenwormen, rupsen en kevers, slakken. Ook eet de egel veel insectenlarven, oorwormen, duizendpoten en pissebedden. Soms eten ze ook spinnen, kleine gewervelde dieren zoals kikkers, knaagdieren, eieren, paddenstoelen en plantaardig voedsel zoals bessen en vruchten. De predatoren van de egel zijn de das, de bunzing, vos, boommarter en de hond. Voor de egel kun je een voedselketen opstellen, hierin is te zien welk soort weer een voedselbron is voor een ander soort.

wormen →                                                      das

slakken →                    egel →                      bunzing

kevers →                                                        hond

Door de wond van de egel zijn er eitjes in gelegd door een vlieg, waardoor de egel dood is gegaan. Zo zijn de maden eigenlijk ook een vijand geworden.
In de natuur is natuurlijke selectie een belangrijk verschijnsel; de individuen die het best zijn aangepast aan het milieu hebben de grootste overlevingskans.

Voordelen egel:

·        De egel is beter bestand tegen verschillende soorten gif in vergelijking met veel andere dieren, bijvoorbeeld voor adder- en wespengif. Ook kan de egel tegen een dosis arsenicum die 25 mensen zou doden.

·        De egel heeft een solitaire leefwijze en is niet territoriaal; leefgebieden overlappen geregeld. Egels lijken hun gebied niet te verdedigen tegen anderen egels.

·        De egel eet bijna alles wat hij tegen komt en zijn reukorgaan en zijn scherpe gehoor helpen hem erbij.

·        Wanneer een egel iets onverwachts hoort of ziet, richt hij zijn stekels op. Wanneer hij zich bedreigd voelt trekt hij zijn poten in en rolt zich op tot een bal, dit kost maar drie seconden. Dit is een goede bescherming tegen natuurlijke vijanden.

Nadelen egel:

·        De egel houdt een winterslaap, hij kan slecht tegen de kou. De stekelvacht isoleert namelijk niet, waardoor een egel niet lang blootgesteld kan worden aan temperaturen lager dan 12°C.

·        De egel zal weinig voedsel vinden in de winter, omdat zijn prooidieren vanaf het najaar steeds schaarser worden.

Bregje van Gorkom, vw5a

Geen opmerkingen:

Een reactie posten