maandag 18 juni 2012

De zure geur van melk in de morgen

Ik pak de melk, die achter veertig flessen frisdrank verstopt lag, uit de koelkast en na even aarzelen stel ik de vraag toch: “Welke Datum is het vandaag? Ik denk dat deze melk over de datum is.” “Weet ik niet, het is zondag. Ruik anders even. ”, werd mij verteld. In een sleur trek ik de melk open en ik hang er bijna met mijn neus in. Ja deze rook wel echt al over de datum. De zure lucht komt me tegemoet en ik wil de melk heel erg subtiel wegzetten. Wat natuurlijk ook weer niet anders kon eindigen in dat ik melk over mijn broek mors. Alsof ik niks te doen had ga ik de broek afwassen, stop hem in de wasmachine en ga me maar douchen. Ik rook gelukkig niet meer naar zure melk, maar eenmaal beneden aangekomen was ik natuurlijk de vloer vergeten te doen. Ik zoek in het schoonmaakkastje en vindt daar schoonmaak ammoniak. Ook deze ruikt heel sterk. Nadat ik hem weer terug heb gezet begint de grote schoonmaak. Het valt mij eigenlijk wel op hoeveel stoffen er zuur zijn. Dus ik dacht gelijk: laat ik hier eens een practicum over verzinnen. Al snel had ik het: ik ga proberen om bonen te laten ontkiemen maar in plaats van water dan met zure stoffen. Ik had dus bakjes, keukenpapier, bonen en zure vloeibare stoffen nodig. In een week tijd zou ik elke dag mijn boontjes onder handen nemen.


Aangezien wij thuis pH-papier hebben kon ik makkelijk bepalen wat een zure stof is en wat niet. pH is een soort van maat voor de zuurgradatie voor een oplossing. Planten kunnen vaak niet goed leven als de pH van de bodem of neerslag te hoog is. Op pH-papier kun je dus zien hoe zuur een stof is. Ik heb regenwater gebruikt, maar ook de melk. Dit heb ik gedaan om een beetje te kijken hoe het effect zou zijn met zure regen. Zure regen is neerslag die bestaat uit SO2, NO, NO2, H2SO4 en HNO3. Als deze stoffen naar beneden komt noemen we het zure regen of natte zuurdeposito (deposito is neerslag van stoffen op het aardoppervlak). Door deze zure regen wordt de grond steeds zuurder en zuurder, dit heet dan ook verzuring. De industrie is dus ook een belangrijke veroorzaker van zure regen, omdat meer als de helft van de zwaveldioxide hiervandaan komt. Dit is vooral vanwege olieraffinaderijen. Ook een deel van de stikstofoxiden is afkomstig van de industrie. Ook elektriciteitscentrales en het verkeer zijn belangrijke veroorzakers. Landbouw is ook een belangrijke oorzaak van de verzuring van de bodem. Dit komt vooral door de ammoniak. Ammoniak is een stof die vooral in de bio-industrie vrij komt, onder andere als gevolg van overbemesting. Ammoniak komt vrij uit stallen, uit de mestopslag, bij het uitrijden van mest en uit de mest van vee in de wei. Samen met zwaveldioxide in de lucht vormt het ammoniumsulfaat die met de zure regen vooral in de bodem komt.


Ik heb de bonen in de bakjes (die je ook op de foto ziet) gedaan en ik heb er elke dag een beetje vloeistof bij gedaan. Ik heb ze ook voor het raam gezet, zodat ze ook zeker genoeg zonlicht zouden binnen krijgen. Ik heb er voor gezorgd dat de bakjes minimaal 20 centimeter van elkaar vandaan stonden, zodat ze niet beïnvloed zouden worden door de andere stoffen. Voordat ik begon heb ik de pH van alle stoffen opgemeten om te weten hoe zuur alles was. Ik was heel erg benieuwd of het nog zou uitmaken hoe zuur de stof zou zijn, of dat een boon onder geen één zure stof zou kunnen ontkiemen.


Nr.
Stof
pH
Bonen (verwacht)
Bonen (resultaat)
1
Kraanwater (controlegroep)
5
Wel uitkomen
Niet uitgekomen
2
Vloeibare meststof
6
Wel uitkomen
Niet uitgekomen
3
Melk van 20-05-2012
6
Niet uitkomen
Niet uitgekomen
4
Ammoniak
8
Niet uitkomen
Niet uitgekomen
5
Regenwater
7
Wel uitkomen
Niet uitgekomen



Geen één van mijn bonen is uitgekomen. Misschien had ik meer afstand moeten houden tussen de verschillende bakjes moeten houden, want de zure stoffen kunnen toch in de lucht gaan hangen door middel van verdamping. Je rook het ook wel als je er dicht bij stond, maar helemaal niet zo sterk, dus ik zag het niet als een probleem.

 Ik vind het heel erg jammer dat mijn proefje niet volgens plan is gegaan, maar aan de andere kant heb ik toch weer iets geleerd: zure stoffen hebben grote invloed op planten, doordat deze stoffen gaan verdampen en zo alsmaar in de lucht blijven hangen. Door verzuring van een stukje bodem, zal er op een heel groot stuk bodem geen planten kunnen groeien. Verzuring is dus eigenlijk altijd op grote schaal. Maar buiten dit heb ik er natuurlijk nog wat van geleerd: als je twijfelt of de melk over de datum is dan moet je ALTIJD voorzichtig ruiken!!



Denise van den Nieuwenhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten